Doorgaan naar artikel
Schoenen winterproof maken.
16 juni 2021

Het is in Nederland algemeen bekend dat de herfst en winter hier gepaard gaan met regen en vaak zelfs sneeuw. Het is dan ook belangrijk om jouw biker boots, enkellaarsjes, veterlaarzen of andere schoenen herfst- en winterproof te maken!
Bij Sacha vind je allerlei schoenen, gemaakt van verschillende soorten leer. Het is dan ook belangrijk om het juiste product te gebruiken bij de juiste leersoort. Om dit gemakkelijk te maken voor je, zetten we ze even op een rijtje:

Glad leer

Deze leersoort staat bekend om het feit dat het ademt, soepel is en comfortabel zit. Je komt glad leer daarom regelmatig tegen bij bijvoorbeeld veterschoenen of biker boots, maar ook sneakers en laarzen zijn vaak van glad leer gemaakt. Voor je meteen met jouw nieuwe pareltjes de regen in stapt, is het belangrijk dat je ze hierop voorbereidt. Je sprayt de schoenen daarom in met een water- en vuilafstotende spray. Het is belangrijk om dit regelmatig te herhalen, bij voorkeur 1 keer per maand. Wanneer je merkt dat de kleur van jouw favoriete schoenen vervaagd, kun je dit oplossen door schoenpoets te gebruiken. Je hebt hiervoor bruine, zwarte en kleurloze schoenpoets. Let op dat je niet te veel schoenpoets gebruikt, want je schoenen moeten kunnen blijven ademen!

Lakleer

Dit chique materiaal wordt tegenwoordig steeds vaker gebruikt. Om scheurtjes of barstjes te voorkomen in jouw favoriete lakschoenen is het belangrijk dat je ze verzorgd met een lak mousse. Je brengt deze mousse aan met een doek en wrijft het goed in. Herhaal dit eens per maand voor een optimaal resultaat.

Nubuck

Nubuck wordt, net als glad leer, gemaakt van de bovenste laag van de huid. Het verschil zit hem in de afwerking. Nubuck wordt namelijk licht opgeschuurd waardoor het er iets ruwer uitziet. Een makkelijke manier om jouw nubuck laarsjes of sneakers schoon te houden, is door ze in te sprayen met een water- en vuilafstotende spray. Handig, want deze spray kun je eigenlijk voor alle leersoorten gebruiken.

Suède

Schoenen die gemaakt zijn van suède hebben een warme en luxe uitstraling. Het leer wordt, in tegenstelling tot glad leer en nubuck, gemaakt van de onderste laag van de huid. Door het ruwe oppervlakte en de grove structuur kunnen water en vuil makkelijker je schoenen binnendringen. Je kunt je schoenen het beste insprayen met een water- en vuilafstotende spray, maar nog beter is om gebruik te maken van een lotion. Deze lotion reinigt de schoen én brengt de kleur terug! Het is aan te raden om je suède schoen iets op te wrijven met een suède borsteltje voor je ze met lotion verzorgt.

lage cowboylaarsjes

Textiel

Voor textiel geldt eigenlijk maar 1 regel: doe jouw favoriete stoffen schoenen nooit in de wasmachine! De kans is namelijk groot dat de schoenen een maatje krimpen en dat wil natuurlijk niemand. Wil je jouw schoenen toch een opfrisbeurt geven? Was ze dan voorzichtig met de hand. 

Tip: gummen

Het kan natuurlijk voorkomen dat er toch een vlek of streep op jouw favoriete schoenen komt. Wees gerust, dit is gemakkelijk op te lossen. Door gebruik te maken van een speciale soft gum, veeg je deze oneffenheden in de meeste gevallen snel en gemakkelijk weg.

Je weet nu hoe je de verschillende soorten leer kunt verzorgen waardoor je zorgeloos kunt genieten van jouw favoriete schoenen! Welke schoenen heb jij op het oog?

Bekijk alle onderhoudsproducten