Doorgaan naar artikel
Hoe maak ik mijn schoenen winterproof?
16 juni 2021

Hoe maak ik mijn schoenen waterproof?

Het is in Nederland algemeen bekend dat de herfst en de winter helaas gepaard gaan met veel regen en af en toe zelfs met sneeuw. Het is dan ook belangrijk om jouw biker boots, enkellaarsjes, westernboots of andere schoenen, herfst- en winterproof te maken!
Bij Sacha vind je allerlei schoenen, gemaakt van verschillende materialen. Het is daardoor ook belangrijk om het juiste product te gebruiken bij de juiste materialen. Om dit gemakkelijk te maken voor je, zetten we ze hieronder even op een rijtje:

Glad leer

Deze leersoort staat bekend om het feit dat het ademt, soepel is en comfortabel zit. Je komt glad leer daarom regelmatig tegen bij bijvoorbeeld veterschoenen of biker boots, maar ook sneakers en laarzen zijn vaak van glad leer gemaakt. Voordat je met jouw nieuwe pareltjes de regen in stapt, is het belangrijk dat je ze hierop voorbereidt. Je kunt de schoenen daarom het best insprayen met een water- en vuilafstotende spray. Het is belangrijk om dit regelmatig te herhalen, bij voorkeur één keer per maand. Wanneer je merkt dat de kleur van jouw favoriete schoenen vervaagd, kun je dit oplossen door schoenpoets te gebruiken. Je hebt hiervoor bruine, zwarte en kleurloze schoenpoets. Let op dat je niet te veel schoenpoets gebruikt, hierdoor kun je er namelijk voor zorgen dat jouw schoenen niet volledig meer kunnen blijven ademen!

Shop nu

Lakleer

Dit chique materiaal wordt tegenwoordig steeds vaker gebruikt. Om scheurtjes of barstjes te voorkomen in jouw favoriete lakschoenen is het belangrijk dat je ze verzorgd met een lak mousse. Je kunt deze mousse het best aanbrengen met een doek en wrijf het daarna goed in. Herhaal dit eens per maand voor een optimaal resultaat.

Nubuck

Nubuck wordt, net als glad leer, gemaakt van de bovenste laag van de huid. Het verschil zit hem in de afwerking. Nubuck wordt namelijk licht opgeschuurd waardoor het er iets ruwer uitziet. Een makkelijke manier om jouw nubuck laarsjes of sneakers schoon te houden, is door ze in te sprayen met een water- en vuilafstotende spray. Handig, want deze spray kun je eigenlijk voor alle leersoorten gebruiken.

Suède

Schoenen die gemaakt zijn van suède hebben een warme en luxe uitstraling. Het leer wordt, in tegenstelling tot glad leer en nubuck, gemaakt van de onderste laag van de huid. Door het ruwe oppervlakte en de grove structuur kunnen water en vuil makkelijker je schoenen binnendringen. Je kunt je schoenen het beste insprayen met een water- en vuilafstotende spray, maar nog beter is om gebruik te maken van een lotion. Deze lotion reinigt de schoen én brengt de kleur terug! Het is aan te raden om je suède schoen iets op te wrijven met een suède borsteltje voor je ze met lotion verzorgt.

Textiel

Voor textiel geldt eigenlijk maar 1 regel. Namelijk doe jouw favoriete stoffen schoenen nooit in de wasmachine! De kans is namelijk groot dat de schoenen een maatje krimpen en dat wil natuurlijk niemand. Wil je jouw schoenen toch een opfrisbeurt geven? Was ze dan voorzichtig met de hand. 

Tip! Gummen

Het kan natuurlijk voorkomen dat er toch een vlek of streep op jouw favoriete schoenen komt. Wees gerust, dit is gemakkelijk op te lossen. Door gebruik te maken van een speciale soft gum, veeg je deze oneffenheden in de meeste gevallen snel en gemakkelijk weg.

Je weet nu hoe je de verschillende soorten leer kunt verzorgen waardoor je zorgeloos kunt genieten van jouw favoriete schoenen! Welke schoenen heb jij op het oog?