Doorgaan naar artikel

Productie & Leveranciers

Meer dan 70% van de collectie wordt in Europa geproduceerd, onder andere in Portugal, Spanje, Italië en Roemenië. Dat betekent dat er minder CO2 uitstoot ontstaat doordat er veel minder transport nodig is voor de productie. Ook worden er in de Europese fabrieken voldaan aan strenge Europese regelgeving voor energie -, waterverbruik en betere arbeidsomstandigheden. Door langdurige relaties met onze leveranciers bereiken we ook de schakel van toeleveranciers en kunnen we onze eisen aan kwaliteit en duurzaamheid waarborgen. Deze intensieve samenwerking met de fabrieken maakt het mogelijk om te investeren in een continue verbetering van de kwaliteit van de arbeidsomstandigheden, de werknemers en het product.

Transport

Sacha schoenen worden vervoerd via vrachtwagens over de weg of per boot. Goederen worden zoveel mogelijk geclusterd. Het transportbedrijf waar Sacha mee samenwerkt heeft de Lean and Green Award in ontvangst genomen. Met de Lean and Green Award laten bedrijven zien dat zij zich actief inspannen om hun logistieke proces duurzamer te maken. De vervoerder stelt zich tot doel om de CO2 uitstoot met minimaal 20% te reduceren in maximaal 5 jaar.

Kwaliteitscontroles

Wij voeren in de gehele productieketen kwaliteitscontroles uit. Wij laten alle leveranciers een CODE OF CONDUCT ondertekenen. Deze code of Conduct is opgesteld volgens de richtlijnen van het Business Social Compliance Initiative (BSCI). Deze zet zich wereldwijd in voor de verbetering van de arbeidsomstandigheden in de productieketen. Wij controleren onze leveranciers en fabrieken op deze gedragscodes. Via BSCI bieden we onze leveranciers trainingsprogramma’s aan rondom duurzaamheid en arbeidsomstandigheden, zodat we blijven ontwikkelen op dit gebied.

Leather working group

We werken voor 70% met toeleveranciers die zijn aangesloten bij The Leather Working Group. We willen er zeker van zijn dat het leer op de juiste manier wordt ingekocht en gecertificeerd is. Daarom werken we voor 70% met toeleveranciers die aangesloten zijn bij de Leather Working Group (LWG). Hiermee zet Sacha een belangrijke stap in de duurzame verbetering van productiestandaarden bij de verwerking van leder. De LWG heeft als doel om de omstandigheden bij leerlooierijen en tussenhandelaren transparant te maken en duurzaam te veranderen. Dit houdt ook in dat de fabrikant geen potentieel kritische stoffen gebruikt in de verwerking van leder en het water- en energieverbruik omlaag brengt.

Recyclen

Sacha vindt het recyclen van papier belangrijk en daarom centraliseren we dit proces vanuit de winkels naar het distributiecentrum. De afgelopen jaren heeft Sacha haar papiergebruik met 70% weten terug te dringen door het digitaliseren van informatiestromen van en naar de ruim 40 Sacha stores. Op jaarbasis recyclen wij ongeveer 150 ton papier, centraal verwerkt met een industriële shredder. Het papier uit onze winkels wordt centraal ingezameld via ons distributiecentrum. Een shredder versnippert vervolgens het papier afval tot kleine stukjes, waarna het in kleine volumes en goedkoper afgevoerd kan worden. Afhankelijk van het soort afval, kan het afval na bewerking soms waarde hebben. Ook worden de draagtassen en verzendzakken vervaardigd van gerecyclede plastic tassen. Deze tassen zijn gemaakt van 100% consumenten afval. Het gebruik van dit materiaal helpt mee om plastic afval te verminderen door het een nieuw leven te geven. Sacha kiest voor energiezuinige lampen. In onze winkels kiezen we voor ledverlichting wat zorgt voor 85% minder energieverbruik. Led-verlichting gaat langer mee, verbruikt 85% minder energie dan gloeilampen én is beter voor het milieu.

Hoe verder?

We werken er hard aan om ervoor te zorgen dat de productieketen duurzamer wordt. Ons doel is om te blijven werken aan elke schakel binnen onze toeleveringsketen, om zo duurzame ontwikkeling te kunnen garanderen.

Hierbij wordt er een focus gelegd op de volgende aandachtsgebieden in 2023:

  • Voor Sacha is een nieuwe schoenendoos ontwikkeld met zo min mogelijk verfstoffen die is gemaakt van gerecycled karton (FSC). Deze schoendozen zullen in 2023 langzaam onderdeel worden van het proces.
  • De prijsstickers worden geprint op FSC papier
  • We zijn schoenen aan het ontwikkelen die gedeeltelijk biologisch afbreekbaar zijn. Zo proberen we stapsgewijs een duurzame ontwikkeling te garanderen waarbij de moderne uitstraling en kwaliteit van onze producten gewaarborgd blijft. Hierbij testen we met steeds meer vegan materialen voor lijm, voeringen, boven materialen en gerecyclede materialen voor zolen.