Doorgaan naar artikel
Laarzen opmeten.
05 november 2021

Hoe meet je jouw laarzen op?

Bij het aanschaffen van een paar nieuwe laarzen is het goed om te weten wat de schachthoogte, schachtomtrek, en hakhoogte is. Zo kun je van tevoren al goed bepalen of een laars je zal passen als je er een online besteld. Op deze pagina leggen wij je uit hoe wij deze afmetingen opmeten. Zo weet je zeker dat jij de maten zelf op dezelfde manier opmeet en ze overeenkomen met de maten op onze webshop! Goed om te weten: de afmetingen die wij op de website communiceren zijn altijd opgemeten van een laars met maat 37. 

Schachthoogte opmeten

De schacht is het bovenste gedeelte van de laars, vanaf de bovenkant van de hak tot aan de bovenkant van de laars. De schachthoogte is altijd gemeten vanaf de achterzijde van de laars, je begint aan de bovenkant van de hak en meet dan helemaal door tot aan het hoogste puntje aan de achterzijde van de laars. De hoogte van de hak telt dus niet mee met de totale hoogte van de schacht! 

laarzen opmeten

Schachtomtrek opmeten

De schachtomtrek wordt altijd gemeten bij de grootste meetbare omtrek rondom de schacht van de laars. Bij korte laarzen is dat vaak aan de bovenzijde van de laars, bij hoge laarzen bevindt zich punt dat vaak bij de kuit. Let er op dat het materiaal of de afwerking van de laars ook bepalend is voor de schachtomtrek. Als de laars een elastiek heeft, heeft hij meer ruimte voor rek rondom de schacht. Ook stretch materiaal geeft vaak ruimte voor wat speling. Let ook op bij wolgevoerde laarzen, door de dikke voering voelt de laars wat smaller dan hij werkelijk is. Bij wolgevoerde laarzen is het dus slim om een centimeter extra te berekenen.

hoge laarzen

Hakhoogte opmeten

De hak wordt altijd vanaf de achterkant van de laars of schoen gemeten, ongeacht wat voor hak het is. Heeft de schoen een plateau zool? Reken dan de hoogte van het plateau erbij.

Shop alle laarzen